Wat is de functie van een groepenkast?

De groepenkast is het hart van de woning. Vanuit dit punt word heel de woning van stroom voorzien. Het is daarom ook belangrijk dat de groepenkast aan alledaagse eisen voldoet.

De automaten in uw groepenkast beveiligen de woning tegen overstroom en lekspanning. Mocht er teveel stroom gevraagd worden, dan zullen de automaten er voor zorgen dat de draden niet te warm worden en er geen brand zal ontstaan.

Waarom een nieuwe groepenkast?

Mocht u een nieuwe woning hebben gekocht (gefeliciteerd!) en bent u van plan om te renoveren dan is een nieuwe groepenkast vaak geen overbodige luxe. Vaak is een oude groepenkast technisch niet geschikt voor nieuwe stroomverbruikers in de moderne woning. Denk aan een nieuwe keuken, zonnepanelen of een tweede jacuzzi ;). 

 

Oude smeltzekeringen

Nieuwe schakelautomaten

Bij oude groepenkasten raad ik het altijd aan deze te vervangen. Dit komt doordat een sterk verouderde groepenkast onveilig kan zijn, omdat de eisen van tegenwoordig veel strenger zijn dan die van vroeger. Dat heeft natuurlijk zijn reden. Tientallen jaren geleden zijn bijvoorbeeld aardlekschakelaars verplicht geworden in woningen. Sindsdien zijn woningbranden door kortsluiting sterk gedaald. De normen voor groepenkasten zijn in het leven geroepen om de veiligheid voor van de woning te waarborgen en staan opgesteld in de NEN 3140.

 

Mocht u vragen hebben, of twijfelt u of uw kast nog veilig is volgens de normen? Neem dan vrijblijvend contact op.